Кадър Нова твПенсионер дари 50 000 лева за строеж на църква.

...
Кадър Нова твПенсионер дари 50 000 лева за строеж на църква.
Коментари Харесай

Пенсионер дари 50 000 лева за църква

Кадър Нова тв

Пенсионер подари 50 000 лева за градеж на черква. 83-годишният Стойчо Стойчев е решен да види подготвен новостроящия се храм в Каспичан. Нещо, което починалият му наследник изискал от него приживе. Стойчев е видял доста, работил е доста, научил е доста, а най-важното за него е да остави нещо хубаво. Бай Стойчо, както е прочут в Каспичан, е оставил доста такива неща и то в съвсем всяко българско семейство. Майстор на керамика, той е създател на доста от сервизите, предлагани в България до 1989 година. Негово дело са и формалните сервизи в НДК.

Обичах специалността си доста и всичко, което сътворих. Вечер като си легна съм задоволен, че съм направил нещо и съм постигнал нещо, сподели Стойчо Стойчев, представен от Нова телевизия.

Бай Стойчо конструира модели на керамика за разнообразни производства, а качествата му са видяни чак в Германия. Там го канят да остане, само че той се прибира в България. Тук също му върви и той съумява да натрупа положение, само че не това е смисълът, споделя възрастният мъж. 

Парите се печелят и бързо се харчат. През мен са минали доста пари, само че не ме удовлетворява. За мен е значимо да оставиш нещо в живота си. Да окажеш помощ на свои съсед, на някое болно дете.  Един ден все някой ще си спомни за тебе и за това, което си направил, допълни Стойчо.

Бай Стойчо не отхвърля помощ. За него най-важно в този момент е храмът в Каспичан да се довърши. Затова отделил 50 хиляди лв.. Дарението е в памет на неговия наследник Пламен, който умрял от подла болест тази пролет. Храмът към този момент е съграден, само че има още за дотъкмяване. Черквата обаче с изключение на светец има и покровител - Бай Стойчо.

Сега би трябвало да създадем пода и след това картини. Предполагам, че до една година ще бъде приключена и това ми е огромната фантазия. Като приключим църквата може и да умра, но да знам, че в църквата ще бъда заровен, каза още Стойчо.

Храмът ще бъде приключен, а същински образец за вярата е бай Стойчо, за който най-важна е добротата сред хората.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР